TallKing Results - Blog

Innovatie in Gesloten Herstel bij VVT Organisaties

Geschreven door Fabiane Koning | 1-jul-2024 6:43:55
Gesloten herstel is een zorgconcept dat steeds meer aandacht krijgt binnen VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) organisaties. Dit concept, dat gericht is op het herstel van kwetsbare cliënten in een veilige en gecontroleerde omgeving, biedt nieuwe mogelijkheden voor zorgverleners en cliënten. TallKing Results deelt graag inzichten en biedt ondersteuning aan VVT organisaties die overwegen dit product in te kopen.
 
Gesloten herstel is een bewezen zorgconcept dat na een experimenteerfase nu vanaf 2025 als prestatie in de Zorgverzekeringswet bij de preferente aanbieder ingekocht kan worden onder bepaalde voorwaarden. Gelukkig krijgt de doelgroep die het betreft nu de aandacht en mogelijkheden binnen de VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) organisaties. Dit concept, dat gericht is op het multidisciplinair snel inzetten van functieherstel en gerichte observaties van kwetsbare cliënten in een veilige en gecontroleerde omgeving, biedt met deze prestatie nieuwe mogelijkheden. TallKing Results deelt graag, op basis van ervaring, inzichten en biedt ondersteuning aan VVT-organisaties die overwegen deze prestatie in te kopen.
 
Wat is Gesloten Herstel? 
Gesloten herstel biedt een tijdelijk beschermde omgeving waar cliënten intensieve behandeling, zorg en begeleiding ontvangen in een periode waarin het even niet goed gaat met de cliënt, er (nog) geen diagnose is en ook niet duidelijk is wat het toekomstperspectief is. Het doel is om in een zo veilig mogelijke omgeving met een duidelijke structuur intensief te werken aan het herstel en te kunnen beoordelen of en met welke ondersteuning vanuit de keten iemand weer zelfstandig thuis kan wonen. Binnen deze setting hebben cliënten tijdelijk beperkte vrijheden en wordt dit op basis van herstel en observaties verruimd en zelfs opgeheven. 
 
Uitdagingen bij de zorgverkoop 
Veel VVT-organisaties hebben onvoldoende kennis en ervaring om deze prestatie op voorwaarden in te kopen en/of te implementeren. Daarbij komt dat het gecentraliseerd in regio's door de zorgverzekeraars ingekocht gaat worden. Dit kan leiden tot onzekerheid of terughoudendheid voor het aangaan van deze zorgvorm. 
 
Ondersteuning en Advies 
TallKing Results biedt haar expertise aan om VVT-organisaties te begeleiden bij de inkoop en/of implementatie van gesloten herstel. Onze ervaring kan organisaties helpen om de voordelen en uitdagingen goed in kaart te brengen en een succesvol herstelprogramma op te zetten. Hierbij kunnen wij adviseren over de benodigde infrastructuur, de opzet van zorgtrajecten, en de training van medewerkers.
 
Conclusie 
Gesloten herstel is een waardevol concept dat kan bijdragen aan de verbetering van het herstelproces van kwetsbare cliënten en daarmee aan de verbetering van de zorg. Met de juiste kennis en ondersteuning kunnen VVT-organisaties deze nieuwe prestatie inkopen en effectief implementeren. Neem gerust contact op met onze adviseur Fabiane Koning voor meer informatie en advies.