TallKing Results - Blog

Verbetering van transparantie en efficiëntie bij Cordaan's behandeldienst

Geschreven door Martin Dat | 2-jul-2024 6:22:46

In juni 2024 heeft TallKing Results een uitgebreide analyse en aanbeveling uitgebracht voor de behandeldienst van Cordaan, een vooraanstaande zorgverlener in Nederland. Het doel was om de transparantie te verhogen en de professionalisering van de dienst te stimuleren. Dit blogbericht biedt een overzicht van de uitdagingen, aanpak en behaalde resultaten van dit project.

Uitdagingen en Probleemstelling
De behandeldienst voor volwassenen binnen de VG-zorg van Cordaan stond voor diverse uitdagingen. Er was behoefte aan professionalisering en meer duidelijkheid over de te behalen resultaten. Daarnaast was er sprake van een hoog personeelsverloop en een grote werkdruk voor de manager. Deze factoren zorgden voor een gevoel van onrust door het gebrek aan transparantie in de geleverde zorg.

Aanpak van TallKing Results
TallKing Results introduceerde een gedurfde benadering met het motto "Have the balls to change." De focus lag op het omdraaien van de begrotingssystematiek door uit te gaan van te leveren uren in plaats van euro’s. Ondanks enige weerstand werd deze transparante aanpak met succes ingevoerd, inclusief de implementatie van een urenregistratiesysteem. Belangrijke aspecten van de aanpak:
1. Collectieve verantwoordelijkheid: Vanaf het begin werd benadrukt dat de vakgroepvoorzitters samen verantwoordelijk zijn voor het uitdragen en verdedigen van de nieuwe koers. Nieuwe profielen en bijbehorende bevoegdheden werden opgesteld om deze verantwoordelijkheid te ondersteunen.
2. Humaniseren van processen en systemen: Het proces was gericht op voorspelbare en toegankelijke zorg voor alle bewoners, ongeacht het domein waarin specifieke kennis aanwezig was.
3. Beheersbare werkdruk: Door inzicht te verschaffen in de huidige procesinrichting werd de werkdruk verklaard en beheersbaar gemaakt.

Behaalde Doelen en Resultaten
Het project heeft geleid tot daadwerkelijke transparantie in productie, zowel in uren als in euro's. Enkele belangrijke resultaten zijn:
- Opzetten van een multidisciplinair behandelcentrum.
- Bewustwording onder medewerkers over de te leveren zorg.
- Aanstelling van teamleiders om de werkdruk te verlagen.
- Formatie op orde tot op locatieniveau.
- Inzicht in over- en onder behandeling per ZZP.
- Opleveren Implementatieplan voor Stepped Care en werken op consultbasis.
- Versterking van de rol van vakgroepvoorzitters.
- Betere benutting van het ONS systeem.

Succesfactoren en Uitdagingen
Voor het succes van het project waren een heldere procesinrichting, meetbare prestaties en moedige keuzes essentieel. Workshops over capaciteitsmanagement en teamwerk ondersteunden dit proces. Er waren ook uitdagingen, zoals wisselingen in de directie en het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel.

Blik Vooruit
Cordaan heeft stappen gezet in regionale samenwerking en blijft zich inzetten voor het verbeteren van de beschikbaarheid van artsen VG. De formele evaluatie met de opdrachtgever wordt gepland, en op basis van de opgedane ervaringen wordt een blauwdruk gemaakt voor de behandeldienst.

Bij TallKing Results zijn we trots op onze bijdrage aan de verbetering van de zorg bij Cordaan. We blijven ons inzetten voor transparantie en professionalisering in de zorgsector, altijd met het welzijn van bewoners en medewerkers als hoogste prioriteit.

 

 

Watzelien van Gelderen Manager Behandelzaken bij Cordaan: "Dankzij de samenwerking met TallKing Results hebben we niet alleen onze processen gestroomlijnd, maar ook onze patiëntenzorg naar een hoger niveau getild. Hun grondige analyse en persoonlijke aanpak maakten het verschil."