Hoe zorg je als zorgorganisatie dat je behandeldienst voldoende adaptief is om zich snel en effectief aan te passen aan de complexiteit en continue veranderingen in de toekomst?
De ouderenzorg kent over het algemeen een groot tekort aan specialisten ouderengeneeskunde en andere (para)medische zorgprofessionals. Dit geeft de nodige druk op organisaties en betekent in de praktijk dat het organiseren van de (para)medische zorg vele uitdagingen kent.
De bezetting van behandeldiensten in verpleeghuizen is in de afgelopen jaren meer divers geworden; Het aandeel specialisten ouderengeneeskunde is bijvoorbeeld afgenomen, het aandeel basisartsen is toegenomen. Er zijn meer verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen gekomen. Alle functies kennen vacatures die veelal lang openstaan. Bij tekorten ontstaan negatieve effecten op het werk van de specialist ouderengeneeskunde en op de zorgkwaliteit. Door een andere taakherschikking en prioritering van intramurale zorg blijven de gevolgen vaak beheersbaar.
Naast de verschuivingen op het gebied van personeel, zien we tevens een belangrijke verschuiving van het type cliënt. De behandeling van somatische klachten zal zich in de toekomst steeds meer verplaatsen naar de thuissituatie, terwijl een toename van cliënten met cognitieve- en psychogeriatrische problemen met name in de intramurale instellingen verwacht wordt. Dat vraagt een wezenlijk andere benadering en behandeling van cliënten en zal zeker zorgen voor een andere mix van activiteiten en locaties waar deze behandelingen worden geleverd.
Om het hoofd te bieden aan al deze wijzigingen gaat technologie een meer prominente rol spelen. Daar waar het nu nog vaak de signatuur van gadgets heeft, zal dat in de toekomst een veel volwassener vorm aannemen, zodat technologie echt gaat helpen in de behandeling van cliënten en de ondersteuning van (para)medici. Dit vraagt aanpassingsvermogen van de organisatie en haar medewerkers.
Deze 'wendbare behandeldienst ' lijkt niet alleen een oplossing voor de korte termijn, maar ook een voorbode van wat ons in de toekomst vaker te wachten staat.
Door actief in te zetten op taakherschikking lijkt het erop dat de belangrijkste belemmeringen richting de toekomst worden weggenomen. Belangrijk is dat dit hand-in-hand gaat met het 'blijven' bieden van een goed leer- en werkklimaat voor de betreffende medewerkers. Daarnaast is het aangaan van samenwerking op diverse gebieden (opleidingen, dienstenstructuur, extramurale zorg) een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit van zorg te continueren.
Daarbij lijkt echter ook een meer fundamentele bezinning op de houdbaarheid van de verpleeghuiszorg in de toekomst noodzakelijk.
Directe effecten van de bovengenoemde ontwikkelingen op de werkzaamheden van (para)medische professionals zijn:
- Meer flexibiliteit gevraagd van de (para) medici:
- Toenemend werkdruk;
- Meer overuren en meer flexibiliteit in werkuren op basis van cliëntenvraag.
- Adoptie van technologie wordt belangrijker en vraagt om digitaal vaardige medewerkers;
- Meer focus op functiedifferentiatie, zowel op medisch als paramedisch gebied;
- Verschuiving in de functiemix en taken pakketten binnen de behandeldienst op basis van de veranderende cliënten populatie (van somatisch naar cognitief);
- Meer volwassenheid ten aanzien van capaciteitsmanagement;
- Gedeeltelijke verschuiving van intramurale naar extramurale zorg;
- Door de verhoogde werkdruk wordt kritischer gekeken naar niet-cliëntgebonden taken, zoals deelname aan werkgroepen en commissies en beleidsontwikkeling.
Tallking Results houdt op 23 september 2021 een Webinar dat ingaat op de uitdagingen die de behandeldiensten binnen de ouderenzorg ondervinden.
We kijken naar de trends en veranderingen in de zorgomgeving van zowel de afgelopen jaren als de toekomst en gaan verder in op de veranderingen voor onder andere capaciteit en inzet van diverse behandelaren en technologie. Hoe bereiden behandeldiensten zich hierop voor? En last but not least hoe zorgen behandeldiensten dat ze voldoende wendbaar zijn in de veranderende maatschappij?
Sluit u ook aan? Meer informatie over het webinar en de aanmelding vindt u hier.
Strategische wendbaarheid
In dit webinar kijken we met elkaar naar de trends en veranderingen in het zorgveld rondom ouderen van zowel de afgelopen jaren als de toekomst. Een panel van diverse gastsprekers zal ingaan op de uitdagingen die behandeldiensten binnen de zorg voor ouderen ondervinden. Daarna zullen panelleden en deelnemers met elkaar in groepen discussiëren over vragen zoals: Wat betekenen de veranderingen voor onder andere capaciteit en inzet van diverse behandelaren? Hoe bereiden behandeldiensten zich hierop voor? Hoe wordt dit onderwerp geagendeerd binnen zorgorganisaties? En last but not least hoe zorgen behandeldiensten dat ze voldoende wendbaar zijn in de veranderende maatschappij?
Door de actieve uitwisseling van kennis en ervaringen krijgen deelnemers verschillende handvatten aangereikt om binnen hun organisatie en behandeldienst concreet met dit onderwerp aan de slag te kunnen.
Neem kosteloos deel aan dit webinar op 23 September van 15:00 tot 17:00
Ad Blom – panellid
Als manager van behandeldiensten heeft hij gezocht naar wegen tot vernieuwing en deze gestimuleerd en gefaciliteerd. Bij alle vernieuwingen is de praktijk als uitganspunt genomen. Ad gelooft bij innovaties in het ‘eco-structuurprincipe’ en is daarmee voorstander van een gelijktijdige aanpak van zowel een bottom-up als een top-down traject. Sinds 13 jaar is hij bezig met het vormgeven van onderzoek binnen een grote ouderenzorginstelling (Pieter van Foreest). De laatste 5 jaar is hij bezig met het vormgeven van een innovatie- en onderzoekcultuur in deze organisatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van een groot netwerk. Om de zorgprofessionals al voor hun start mee te nemen in de innovatiegedachten is hij sinds kort als practor technologie in zorg en welzijn verbonden aan het ROC Mondriaan. De vraagstukken die hem bezighouden zijn met name de adoptie van nieuwe technologie door zorgprofessionals en de implementatie van vernieuwingen in de werkprocessen. |
Ad Hendrickx – panellid
Gedurende zijn loopbaan heeft hij verschillende functies bekleed, waarbij zijn passie voor de zorg hem altijd gedreven en gekenmerkt heeft. In zijn functies als onder andere interim hoofd paramedische disciplines bij ZuidOostZorg en teamleider fysiotherapie in ziekenhuis Nij Smellinghe heeft Ad altijd de combinatie gezocht van de directe patiëntenzorg en organisatie- en kwaliteitsaspecten. De kers op de taart is zijn huidige promotietraject aan de Hanze University of Applied Sciences te Groningen met als centrale thema lymfoedeem. In het kader van zijn huidige functie, in combinatie met zijn promotietraject, is Ad een veelgevraagd spreker op congressen in binnen- en buitenland. Hij heeft daardoor een goede internationale blik op de diverse zorgsystemen in verschillende landen. De thema’s innovatie en ontwikkeling naar de toekomst zijn prominent aanwezig binnen Ad zijn werkzaamheden, met zelfmanagement van patiënten als specifiek aandachtspunt. |
Watzelien van Gelderen – panellid
Daarnaast is Watzelien bezig met een groot regionaal meerjarenproject om te komen tot een samenwerkingsverband rondom vragen met betrekking tot complexe zorg bij dementie. Hierbij zijn 7 andere ouderenzorgorganisaties betrokken. Watzelien houdt zich in haar werk steeds bezig met de verwachte veranderingen in de toekomst van de ouderenzorg, zodat zij zich hier samen met haar team goed op kan voorbereiden. |
Martin Dat – panellid
Martin heeft zelf zeer veel ervaring als adviseur binnen de zorg en houdt zich naast het uitvoeren van zijn eigen adviesopdrachten bezig met het begeleiden van onze adviseurs. Daarnaast is hij een klankbord voor veel klanten op het gebied van strategie. |
Margot van Vorstenbosch – facilitator
Margot heeft diverse succesvolle trajecten afgerond met onder andere het opzetten van nieuwe woonvormen of afdelingen en multi-/interdisciplinaire samenwerkingen in de VVT (inclusief Geriatrische Revalidatie zorg en behandeldienst).
|
Ingrid Doezeman – spreker
Ingrid heeft veel ervaring opgedaan als behandelaar en (interim-)manager bij behandeldiensten en heeft in dat kader de afgelopen jaren veel veranderingen gezien. Ook de huidige ontwikkelingen en de ontwikkelingen naar de toekomst, specifiek t.a.v. behandeldiensten, zijn onderwerpen waar zij zich regelmatig mee bezig houdt. |