Terwijl technologieën zich blijven ontwikkelen en onze maatschappij steeds complexer wordt, is het belangrijk om na te denken over hoe de zorgsector en onze wijken zich zullen aanpassen aan deze veranderingen.
Samenwerkingen
Laten we beginnen met de zorg van de toekomst. Nederland staat aan de vooravond van een sterke vergrijzingsgolf. Dat horen we al geruime tijd. Niet alleen wordt de groep ouderen in ons land steeds groter, de gemiddelde leeftijd wordt ook hoger (dubbele vergrijzing).
Het aantal mensen boven de 80 jaar zal van 480 duizend met een factor 4 groeien naar 1,9 miljoen in 2060. Daarmee zal de komende jaren het aantal zorgvragers en de complexiteit van de zorgvraag toenemen, terwijl er steeds minder zorgverleners beschikbaar zijn om aan deze zorgvraag opvolging te geven. Door deze demografische ontwikkeling neemt eveneens het aantal potentiële mantelzorgers af.
Maar gelukkig bieden nieuwe technologieën en innovatieve benaderingen hoop voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan telemedicine, waarbij patiënten via videobellen met hun artsen kunnen communiceren of aan zelfdiagnose-apps die mensen in staat stellen om hun gezondheidstoestand te monitoren.
De zorg van de toekomst gaat niet alleen over technologie. Het gaat ook over het creëren van een holistische en persoonsgerichte benadering van gezondheidszorg. In plaats van alleen te kijken naar symptomen en behandelingen zullen zorgverleners meer aandacht besteden aan preventie, gezondheidsbevordering en het welzijn van de patiënt als geheel. Dit kan betekenen dat er meer nadruk komt te liggen op levensstijlveranderingen, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging om ziekten te voorkomen.
Deze ontwikkelingen hebben niet alleen het potentieel om de zorg toegankelijker en efficiënter te maken, ze zorgen er ook voor dat mensen langer thuis kunnen wonen. Anderzijds verschuift de verpleegzorg van het verpleeghuis of verzorgingshuis naar thuis, waardoor mensen langer moeten thuisblijven.
Een integrale benadering van gezondheidszorg betekent ook dat we moeten nadenken over de omgeving waarin mensen wonen. Onze huizen en woonwijken zijn maar in zeer beperkte mate gebouwd voor de veranderende levensfases en behoeftes van haar bewoners.
Woonzorgvisie
Eén van de onderwerpen die daarom binnen de zorgsector steeds belangrijker wordt is de woonzorgvisie van gemeenten. De woonzorgvisie is een beleidsnotitie waarmee de gemeente antwoord geeft op de vraag hoe bewoners, die zorg nodig hebben het beste gehuisvest kunnen worden. En daarmee de leefbaarheid in de wijk voor deze kwetsbare doelgroepen kan ondersteunen. Met goede ondersteuning in de buurt kunnen mensen veilig en langer thuis blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er meer zorgvoorzieningen worden gecreëerd in de buurt, zoals buurtzorgteams of zorgwoningen maar ook aanpassingen in de toegankelijkheid en aanpassing van woningen.
Een ander voordeel van de woonzorgvisie is dat het de sociale cohesie in de buurt bevordert. Door zorgvoorzieningen in de wijk te creëren, ontstaat er vaak ook meer contact tussen buurtbewoners. Mensen leren elkaar kennen en kunnen elkaar ondersteunen, wat de leefbaarheid en het welzijn in de buurt ten goede komt.
Wijk van de toekomst
De wijk van de toekomst zal naar verwachting gezondheidbevorderend zijn, met groene ruimtes, veilige fiets- en voetpaden en gemakkelijke toegang tot gezondheidsdiensten. Bovendien kan de wijk van de toekomst ook gebruik maken van technologie om de gezondheid en het welzijn van de bewoners te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan slimme straat-verlichting die zich aanpast aan de behoeften van de bewoners of aan sensoren die luchtkwaliteit meten en waarschuwingen geven voor mogelijke gezondheidsrisico's. Dit soort innovaties kan helpen om onze wijken veiliger en gezonder te maken.