De ouderenzorg is waarschijnlijk de eerste plek waar de zorg vast gaat lopen. Een recent gepubliceerd rapport van het IBO (Interdepartementaal Beleidsonderzoek) toont aan dat de ouderenzorg waarschijnlijk de eerste plek is waar de zorg vast gaat lopen en dat er zaken fundamenteel moeten veranderen willen we alle Nederlanders goede toegang blijven geven tot ondersteuning en zorg.
De ouderenzorg is waarschijnlijk de eerste plek waar de zorg vast gaat lopen. Dit komt door de 'perfect storm' van minder geld, minder zorgpersoneel en meer ouderen. Een van de aangedragen oplossingsrichtingen uit het rapport is het inzetten van gemeenschapskracht, waarmee netwerken rondom ouderen verbeteren en een bijdrage leveren aan het verminderen van de zorgvraag. Om verschillende redenen kan dit effectief bijdragen, hieronder lichten we er aantal toe.
Sociale verbondenheid: de kracht van gemeenschapszin kan bijdragen aan het versterken van de sociale verbondenheid onder ouderen. Door het opbouwen van solide sociale netwerken binnen de gemeenschap, kunnen ouderen zich gesteund en betrokken voelen, wat kan leiden tot een verbeterde geestelijke gezondheid en welzijn.
Informele zorg: gemeenschapskracht biedt mogelijkheden voor informele zorg binnen de gemeenschap. Buurtbewoners, vrienden en andere gemeenschapsleden kunnen elkaar ondersteunen bij dagelijkse taken zoals boodschappen doen, huishoudelijke klusjes of simpelweg gezelschap bieden. Dit kan de druk op formele zorgdiensten verlichten en de zorgvraag verminderen.
Kennisdeling: door het stimuleren van gemeenschapskracht kunnen ouderen de kans krijgen om hun kennis en ervaringen te delen met elkaar. Het organiseren van workshops en cursussen, waarbij ouderen hun vaardigheden en kennis kunnen delen, kan bijdragen aan het verminderen van de zorgbehoefte en tegelijkertijd de zelfredzaamheid en het gevoel van eigenwaarde onder ouderen bevorderen.
Preventie en gezondheidsbevordering: gemeenschapskracht kan ook dienen ter preventie en bevordering van gezondheid onder ouderen. Het initiëren van gedeelde activiteiten, zoals wandelgroepen, sportactiviteiten, of gezonde kookworkshops, kan een stimulans zijn voor ouderen om actief te blijven en gezonde keuzes te maken. Een dergelijke aanpak kan bijdragen aan het verminderen van de behoefte aan zorg door het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van gezondheidsproblemen.